Hoe kan yoga helpen bij herstel?
Wanneer je langere tijd te veel stress ervaart en te weinig ontspant, dan gaat het lichaam in een constante actieve modus. Door het gebrek aan ontspanning en rust kunnen er allerlei symptomen ontstaan zoals: verhoogde spierspanning, snellere ademhaling, rusteloosheid en snellere hartslag. Dit kan op den duur leiden tot een burn-out.
Bij overmatige stress en burn-out ontstaat er een disbalans tussen denken, voelen (emoties) lichaam en energie. In de yogalessen proberen we eerst het denken, de emoties en het lichaam tot rust te brengen om vervolgens weer het evenwicht te herstellen.
Dit doen we door middel van zachte fysieke houdingen (Integrale Hatha Yoga), ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. De ademhalingsoefeningen spelen een belangrijke rol tijdens deze lessen om het lichaam weer te reguleren en te ontspannen.
Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierbij gestimuleerd.
Omdat je in een periode van veel stress gemakkelijk overprikkeld raakt, zorgen we ervoor dat de groepen klein blijven. Deze lessen bestaan dan ook uit maximaal 10 deelnemers.
Naast yoga bij stress, burn-out en corona herstel, zijn ook de Yoga Nidra lessen geschikt. We raden je aan om beide typen lessen te proberen.
Opbouw van de lessen Yoga bij stress, burn-out & Covid herstel.
De les begint vaak met een ademhalingsoefening om het denken tot rust te laten komen. Daarna worden er fysieke houdingen (integrale hatha yoga) gedaan, die de spieren helpen ontspannen. Ook leer je bewust te worden van je lichaam en je leert je (fysieke) grenzen te respecteren, zodat je dit ook in het dagelijks leven kunt doen. Hiermee kun je verdere klachten voorkomen. Er wordt afgesloten met een korte ontspanningsoefening van 10 – 15 minuten, voor een volledige ontspanning van lichaam en geest.
In deze les is er meer aandacht voor fysieke houdingen dan bij de Yoga Nidra les.
Integrale Hatha yoga.
De fysieke houdingen zorgen ervoor dat het lichaam spanning los gaat laten, zenuwen tot rust komen en de gedachtestroom afneemt. Gaandeweg kun je het lichaam steeds bewuster gaan voelen, waardoor er lichaamsbewustzijn ontstaat. Hierdoor kun je leren, ook in het dagelijks leven, je fysieke grenzen aan te voelen en te leren respecteren.
Naast het creëren van lichaamsbewustzijn geven de houdingen het lichaam nieuwe energie, vitaliteit en kracht. De oefeningen zijn toegankelijk voor iedereen en kunnen worden aangepast aan een ieders mogelijkheid.
Ademhalingsoefeningen.
Door bewuste ademhalingsoefeningen bewerkstellig je een rustige ademhaling. Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat het lichaam, hartslag, denken en emoties tot rust komen.
Ontspanningsoefeningen.
Korte ontspanningsoefeningen aan het einde van de les zorgen voor een verdieping van de rust.
Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent Yoga slaap of droomloze slaap. Het is een effectieve methode om het lichaam tot diepe ontspanning te brengen, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel.
Bij het beoefenen van Yoga Nidra breng je het lichaam in een slaaptoestand, terwijl je geest wakker blijft. Tijdens deze oefening hanteer je een bepaald voornemen, die je voor jezelf herhaalt, waardoor je op een andere bewustzijnslaag kunt werken aan geestelijk en lichamelijk herstel. Het is een oefening van ongeveer 30 – 45 minuten waarin het zelfherstellend vermogen van het lichaam optimaal kan werken.
Een Yoga Nidra les begint met een aantal eenvoudige lichaamsoefeningen die voor iedereen toegankelijk zijn. Door de aandacht hierbij in het lichaam te houden, kun je je tijdens de daarop volgende Yoga Nidra beter ontspannen. In deze les worden slechts enkele eenvoudige lichaamshoudingen gedaan, de nadruk ligt meer op de Yoga Nidra.